Gå til hoved-indhold

Om hotellet

Hotel Dalgas åbnede dørene for sine gæster i 1962 og har således stærke og righoldige traditioner bag sig, som vi bygger videre på.

Hotellets udvikling er også et resultat af hedens vilde kultur- og naturudvikling. Heden er vores hjem, og vi glæder os til at dele vores historier og enestående natur med dig.

Dit hjem på heden
Det er vores mål, at du føler dig godt tilpas, allerede når du træder ind i vores reception, som i et væksthus har grønne planter for sikre god atmosfære, luft og energi. Her bliver du budt velkommen af et personale, som gør sig umage for, at du føler, at du kommet til det helt rigtige sted. Hotel Dalgas er dit hjem på den midtjyske hede – uagtet om du er her i private eller erhvervsmæssige interesser.

Branden i Brande
Hotellets historie byder også på et smerteligt bump på vejen. I 1983 blev hotellet hærget af en storbrand, og mellem de sørgelige ruiner stod ægteparret Marianne og Arne Andersen, som kun havde drevet hotellet i to år. Det var svært at skue fremtidsdrømmene og visionerne gennem røgen fra den varme aske. Måske var det endda bedst bare at lade hotellets historie slutte der? Med hjælp og støtte fra Brande-arkitekten Kristian Kristiansen, kom parret heldigvis på bedre tanker, og det lykkedes at genopføre hotellet.

En grønnere fremtid
Arne og Marianne Andersen fik Hotel Dalgas på landkortet, og de drev hotellet succesfuldt helt frem til 2020, hvor Hotel Dalgas blev overtaget af Axel Månsson. Månsson er en af landets største og mest innovative producenter af økologiske grøntsager og økologiske æg. Denne baggrund har stor indflydelse på hotellet og på Restaurant Urfuglens videre fortælling, hvor visionerne om en grønnere og mere bæredygtig fremtid præger hverdagen.

Hotellets reception, køkken, restaurant, toiletter og et større antal værelser har allerede gennemgået en omfattende renovering, og således vil Hotel Dalgas fortsat forvandles med afsæt i områdets rige natur- og kulturhistorie.

Hotel Dalgas er opkaldt efter en af datidens mest visionære og driftige personligheder, Enrico Dalgas, direktør Det Danske Hedeselskab. Dalgas var foregangsmand for opdyrkningen af det vilde hedelandskab og tilplantningen af de mange læhegn, som stadig ses i landskabet. Dette var til stor gavn for både landbrugerne og ikke mindst for biodiversiteten. Månssons økologiske produkter dyrkes i dag i den hedejord, som Dalgas anlagde for mere end 150 år siden.