Gå til hoved-indhold

Hastrup Plantage

Nord for Give ligger det smukke skovområde Hastrup Plantage, som byder på gode vandreruter og smuk natur.

Historie

Hastrup Plantage er et variende terræn der indeholde skov, et fladt terræn i den vestlige del og skrånet terræn mod øst mod Skjern å og Hastrup sø og øst for ådalen er det mere kuperet. 

I 1877 opkøbte staten Hastrup Hovedgård og ca. 605 ha jord ved Hastrup Sø. Heraf var kun ca. 16,5 ha jord bevokset, blandt andet resterne af den oprindelige Hastrup Skov nordøst for søen. Landbruget blev nedlagt og markerne blev plantet til over en 20-årig periode, hovedsageligt med rødgran. Senere erhvervelser har givet skoven dens nuværende form og størrelse.

Området er i dag præget af både af store nåletræsarealer og et større område med ældre løvskov. Udover er der flere lysåbne områder ved Hastrup Sø og Galtkær. Udveklingen af bevoksningen i området er på meget forskellige stadier. Den vestlige del har stadig udpræget plantagepræg. Hvorimod den gamle skov ved Hastrup Sø har skovpræg og et større indhold af dødt ved. Vest for søen ligger selve Hastrup Plantage, der fra 1877 er anlagt som typisk hede-plantage.

Omgivelser

Hastrup Plantage er et smukt skovområde sydvest for Ejstrupholm med bl.a. fire afmærkede vandreruter og den skov-omkransede Hastrup Sø. Området ligger på overgangen mellem den jyske højderyg og den vestjyske hedeslette. Det er et smukt skovområde, der byder på mange naturoplevelser. 

Skoven gennemkrydses af en del mindre veje/biveje. Landskabskonturerne afspejles i skovstrukturen, hvor den vestlige del ligner en typisk vestjysk plantage med ensaldrende blokke af gran og lige veje og brandlinjer. Derimod er den østlige del nær Hastrup Sø mere frodig og kuperet og med bedre vækstbetingelser og dermed et større indslag af løvtræ. Søen omkranses af gammel egeskov med græssende højlandskvæg. Gennem søen strømmer Skjern Å på sin vej mod vestkysten.

Sydvest for plantagen ligger Galtkær, et fuglerigt område, der er opstået ved at man har opstemmet Galtkær Bæk for at mindske okkertilførslen til Skjern Å. Fugletårn findes ved Galtkær.

Syd for Hastrup Sø, øst for Hastrupvej er der anlagt en skovlegeplads med tilhørende bålsted, legepladsen kan frit benyttes. Klik på link - Hastrup Plantage Naturlegeplads | udinaturen.dk

Fiskeri i Hastrup Sø

Det er muligt at fiske i Hastrup Sø. Læs mere om sæsonens start og slut periode og køb af dagsfiskekort til netop Hastrup Sø hos Thyregod Sporsfiskeriforening. Kontakt formanden, Kurt Lundsfryd

Hold dig opdateret i forhold til regler om fiskeri i Danmark og køb dit fiskertegn til via dette link: Fisketegn.dk

Gåruter i nærheden

I plantagen er der afmærkede vandreruter. I plantagen findes også et spændende træartsforsøg.

Find flere ruter i nærområdet via dette link: Hastrup plantage - Udeliv Vejle og læs mere om området og Hastrup plantage via dette link: Hastrup Plantage - Naturstyrelsen

 



<< Gå tilbage
Opdateret af:
Destination Trekantområdet – VisitVejle  | visitvejle@vejle.dk
Hastrup Plantage
Fotograf: Mads Fjeldsø Christensen | Copyright: Mads Fjeldsø Christensen
Hastrup Plantage
Fotograf: Mads Fjeldsø Christensen | Copyright: Mads Fjeldsø Christensen